StoryEditorWiadomości rolnicze

Mucyny chronią przed patogenami

24.07.2020., 10:07h
Mucyny są to białka (wielocząsteczkowe glikoproteiny), które syntezowane są przez komórki nabłonkowe organizmu. Ich masy cząsteczkowe mieszczą się w przedziale wagowym 250–2000 kDa, z czego ponad 50% stanowią cukry. Najczęściej są to składniki śliny oraz żółci nadające jej lepkość. Występują również w żołądku i jelitach, chroniąc błony śluzowe przed działaniem enzymów trawiennych.

Mucyny wyróżniają się zdolnością do tworzenia żeli, dzięki czemu stanowią istotny składnik wielu gęstych wydzielin wykazujących lepkoelastyczne właściwości. Najwięcej ich znajduje się w żółci, jak również w żołądku i jelicie, układzie oddechowym i moczowo- -płciowym. Spełniają one w organizmie wiele funkcji, takich jak: smarowanie, tworzenie barier chemicznych i biologicznych.

Ślina odgrywa
bardzo istotną rolę, bowiem pełni funkcję ochronną. W skład śliny wchodzą: woda, związki nieorganiczne, kationy sodu, potasu, wapnia, magnezu oraz aniony: chlorkowe, fluorkowe, rodankowe i ortofosforowe. Wśród białek, które są enzymami, na uwagę zasługują mucyny stanowiące 20–30%, wśród których wyróżnia się dwa rodzaje:

  • MG1 – wielkocząsteczkowa mucyna o masie powyżej 100 kDa, z czego 80% to węglowodany,
  • MG2 – drobnocząsteczkowa mucyna do 300 kDa z czego do 60% węglowodany.

W żołądku przeżuwaczy istotną rolę odgrywają mucyny działające w dalszej części przewodu pokarmowego. Ich funkcją jest zablokowanie wnikania patogenów do komórek nabłonka jelitowego, gdzie wyróżnia się...

Pozostało 64% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 15:36