Mucyny wyróżniają się zdolnością do tworzenia żeli, dzięki czemu stanowią istotny składnik wielu gęstych wydzielin wykazujących lepkoelastyczne właściwości. Najwięcej ich znajduje się w żółci, jak również w żołądku i jelicie, układzie oddechowym i moczowo- -płciowym. Spełniają one w organizmie wiele funkcji, takich jak: smarowanie, tworzenie barier chemicznych i biologicznych.
Ślina odgrywa
bardzo istotną rolę, bowiem pełni
funkcję ochronną. W skład śliny
wchodzą: woda, związki nieorganiczne,
kationy sodu, potasu, wapnia,
magnezu oraz aniony: chlorkowe,
fluorkowe, rodankowe i ortofosforowe.
Wśród białek, które są
enzymami, na uwagę zasługują mucyny
stanowiące 20–30%, wśród
których wyróżnia się dwa rodzaje:
- MG1 – wielkocząsteczkowa mucyna o masie powyżej 100 kDa, z czego 80% to węglowodany,
- MG2 – drobnocząsteczkowa mucyna do 300 kDa z czego do 60% węglowodany.
W żołądku przeżuwaczy istotną rolę odgrywają mucyny działające w dalszej części przewodu pokarmowego. Ich funkcją jest zablokowanie wnikania patogenów do komórek nabłonka jelitowego, gdzie wyróżnia się...