StoryEditorWiadomości rolnicze

Mus z białej i ciemnej czekolady

25.02.2021., 15:02h
Składniki: 2 tabliczki mlecznej czekolady, 2 tabliczki białej czekolady, 2 kubki śmietanki 30%, 2 kubki jogurtu naturalnego, 2 cukry waniliowe, 1 torebka żelatyny, 4 jajka, 4 łyżki cukru pudru; na wierzch: płatki czekoladowe bądź kolorowa posypka.
Wykonanie: Obie czekolady osobno rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Śmietankę wlać do garnka, zagotować, wsypać żelatynę i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Połowę masy z żółtek, 1 kubek jogurtu i połowę letniej śmietanki z żelatyną wlać do rozpuszczonych czekolad i zmiksować. Dodać połowę białek do każdej z mas, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Wylać ciemną masę, chwilę poczekać aż stężeje, i wylać białą. Wierzch udekorować według uznania.
Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 19:23