Wypas bydła wraca do łask, szczególnie teraz, gdy obowiązują dopłaty do dobrostanu. I chociaż pastwiskowanie to praktycznie same korzyści, to trzeba jednak pamiętać, że niesie za sobą również ryzyko inwazji wielu pasożytów zagrażających zdrowiu zwierząt i ich produkcji. Uchronić nas może przed nimi odrobaczanie.
Zabiegi odrobaczania zaleca się przeprowadzać dwukrotnie w roku, jednakże istnieją również zalecenia dodatkowego odrobaczania w szczycie sezonu pastwiskowego. Pierwsze odrobaczanie powinno być wykonane na wiosnę, w oborze, jeszcze przed wyprowadzeniem stada na pastwisko. W ten sposób zwierzęta będą mogły pozbyć się wszystkich form inwazyjnych pasożytów, czyli jaj, larw i form dojrzałych. Celem wiosennego odrobaczania jest uniknięcie inwazji pastwiskowych, a więc zapewnienie w okresie wypasu jak najlepszych warunków środowiskowych, wolnych od pasożytów. Drugie odrobaczanie powinno być przeprowadzone jesienią, po zakończonym sezonie pastwiskowym. Zimna wiosna, a później susza sprawiły, że sezon pastwiskowy w wielu gospodarstwach rozpoczął się z opóźnieniem. Dla wielu jest to więc ostatni dzwonek, by odrobaczyć zwierzęta. Dlaczego zabieg ten ...