ŚWIĄTECZNA KACZKA
Składniki:
- 1 kaczka,
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe),
- 500 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- majeranek,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie: Kaczkę w całości umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Przyprawić mięso mielone solą, pieprzem, czosnkiem. Ugotować pieczarki i dodać do mięsa mielonego. Nadziać kaczkę farszem, zszyć i włożyć do rękawa do pieczenia. Piec do miękkości około 60 minut w temperaturze 200°C.
JAJKA FASZEROWANE
Składniki:
- 5–6 jajek,
- 1 surowe jajko,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 150 g sera pleśniowego,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie: Jajka ugotować i przekroić wzdłuż, tak by nie uszkodzić skorupki. Jajka drobno posiekać. Pokroić drobno cebulę i zeszklić na jednej łyżce masła. Kiedy wystygnie, wymieszać z jajkami, pokruszonym serem i surowym jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Na...