StoryEditorWiadomości rolnicze

Najnowsze odmiany na paszę i piwo

19.01.2022., 11:01h
Tydzień temu przedstawialiśmy charakterystykę najnowszych, wpisanych do Krajowego rejestru odmian soi, grochu i łubinu, a dziś kolej na najnowsze odmiany zbóż jarych.

Najwięcej zarejestrowano w ub.r. odmian jęczmienia jarego – 12 i dziś przedstawiamy ich charakterystykę. Za tydzień porcja informacji o cechach odmian pozostałych gatunków zbóż jarych zarejestrowanych w ub.r. (8 odmian pszenicy zwyczajnej, 2 – owsa zwyczajnego i po jednej pszenżyta jarego i żyta jarego).

Avus

odmiana browarna, o bardzo dobrej wartości technologicznej. Plon dość dobry. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki przeciętny. Odporność na mączniaka prawdziwego, rdzę jęczmienia i rynchosporiozę – dość duża, na ciemnobrunatną plamistość – średnia, na plamistość siatkową – dość mała. Rośliny wysokie o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia dość wczesny, dojrzewania przeciętny. Masa 1000 ziaren (MTZ) duża, wyrównanie ziarna dobre do bardzo dobrego. Zawartość białka w ziarnie przeciętna. Tolerancja na zakwaszenie gleby dość mała.

KWS Jessie

odmiana browarna, o dobrej do bardzo dobrej wartości technologicznej. Plon dość dobry. Przyrost plonu na wysokim poziomie agrotechniki przeciętny. Odporność na mączniaka prawdziwego i rynchosporiozę – dość duża, na rdzę jęczmienia i ciemno...

Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. listopad 2024 09:51