StoryEditorWiadomości rolnicze

Najważniejsze plonowanie i zimotrwałość rzepaku

10.07.2020., 10:07h
Grzegorz Pszczoła od kilkunastu lat z powodzeniem uprawia rzepak. Sieje odmiany hybrydowe i populacyjne, a wybierając materiał siewny kieruje się głównie potencjałem plonowania i stopniem zimotrwałości odmian rzepaku.

Grzegorz Pszczoła prowadzi wraz z żoną Moniką gospodarstwo w Piotrowicach (pow. puławski) od 1991 r. Obecnie uprawy zajmują ok. 70 ha. To dobre ziemie, przeważa klasa III a i b, pod pługiem są też grunty klasy II i IV. Głównie gleby ciężkie, gliniaste, niełatwe w uprawie z uwagi na pofałdowanie terenu.

Jare w odwrocie
Rzepak ozimy występuje w strukturze zasiewów gospodarstwa od ponad 10 lat. – Jeśli rzepak, to ozimy. Nie jestem zwolennikiem odmian jarych. Ich uprawa jest trudniejsza z uwagi na suche wiosny i większe narażenie na presję szkodników – stwierdza rolnik. Pan Grzegorz przy okazji zaznacza, że odchodzi od upraw jarych. Przyczyną jest powtarzający się od kilku lat wiosenny deficyt wilgoci w glebie.

Z uwagi na prowadzoną w Piotrowicach hodowlę bydła mlecznego, rolnik nie może pozwolić sobie na całkowitą rezygnację z upraw jarych. Kukurydza i jęczmień są głównym komponentem mieszanek treściwych przeznaczonych dla bydła. – Ale z pszenicy jarej już zrezygnowałem. Dawniej siałem ją na stanowiskach po burakach cukrowych – wyjaśnia plantator. Oprócz wspominanych już roślin strukturę zasiewów uzupełniają: pszenżyto, jęczmień ozim...

Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. październik 2024 11:20