podkarpackie
Ewelina Piłat jest właścicielką Zakładu Zbożowego "Piłat" w Cieszanowie (pow. lubaczowski). Tu zarządza punktem skupu, m.in. kontraktując jęczmień browarny. Pani Ewelina wspólnie z mężem prowadzi również gospodarstwo rolne, gdzie angażuje się w działania agrotechniczne. Mąż wraz z teściem zajmują się prowadzeniem upraw na 300 ha gruntów ornych. To przede wszystkim jęczmienie browarne: ozime i jare a także rzepak i pszenica. W bieżącym sezonie dojdzie kukurydza. W strukturze zasiewów jęczmień browarny znajduje się już od blisko dwudziestu lat i jest najważniejszą rośliną wysiewaną w gospodarstwach prowadzonych przez rodzinę.
Marcin Piłat, mąż pani Eweliny, jesienią ub. roku na łamach TPR mówił o zaletach uprawy ozimego jęczmienia browarnego. Pani Ewelina zgodziła się podzielić swoimi doświadczeniami na temat uprawy browarnego jęczmienia jarego.
Odmiany krótkosłome jęczmienia browarnego
Jęczmienie wysiewane są tu na glebach lekkich, głównie IV klasy, ale są też na gruntach klas III i V. Tych pod pługiem jest jednak znacznie mniej. – Jęczmień jary co roku zajmuje ok. 150 ha – mówi Ewelina Piłat. – Jest bardzie...