StoryEditorWiadomości rolnicze

Nawożenie ozimin wiosną

24.02.2020., 10:02h
Kondycja ozimin na przedwiośniu i dalszy ich rozwój zależą przede wszystkim od nawożenia azotem. W nawożeniu wiosennym upraw ozimych ważne jest uwzględnienie właściwości stanowiska, na którym uprawiamy rośliny (odczyn, zasobność w składniki pokarmowe) oraz informacja o stosowaniu nawozów naturalnych i uprawianych przedplonów. Wszystkie te elementy to składowe, które mają duże znaczenie dla wyliczenia pierwszej wiosennej dawki azotu.

Naturalnym źródłem większości glebowego azotu jest próchnica. W zależności od żyzności gleby oraz temperatury i wilgotności gleby wiosną mineralizuje się ok. 40 kg azotu z gleb lżejszych – do 60 kg azotu na hektar z gleb cięższych. W optymalnych warunkach przebiegu procesu mineralizacji próchnicy rośliny mogą wykorzystać nawet do 90 kg N/ha. Poza próchnicą źródłem azotu są nawozy naturalne i mineralne. Rzepak na przykład może korzystać z azotu pochodzącego z różnych źródeł: próchnicy, resztek roślinnych, opadów atmosferycznych, symbiotycznego wiązania przez bakterie, a także tzw. azotu mineralnego. Zasoby te są jednak zbyt małe dla jego prawidłowego rozwoju i dlatego znaczna część tego składnika musi być dostarczona w nawozach mineralnych.

Dawka przed ruszeniem wegetacji
Azot wiosną zaleca się stosować albo tuż przed lub podczas ruszenia wegetacji wiosennej roślin w zależności od kondycji naszych upraw po zimie. Przed ruszeniem wegetacji stosowanie azotu zaleca się w uprawach, które nie były nawożone przedsiewnie azotem lub były zasiane później niż wynosi optymalny termin dla danego rejonu oraz gdy plantacja jest bardzo osłabion...

Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 05:55