Fundamentem rolnictwa ekologicznego jest utrzymywanie składników pokarmowych oraz odczynu gleby na optymalnym poziomie w glebie, przywrócenie jej żyzności i aktywności mikrobiologicznej. Optymalny odczyn to taki parametr żyzności gleby, który zapewnia w danej glebie akumulację glebowej materii organicznej, czyli sprzyja procesom humifikacji, tworzeniu humusu, pozwala pobierać składniki pokarmowe i chronić rośliny przed włączeniem do łańcucha troficznego metali ciężkich.
Nawozy niepochodzące z syntezy chemicznej
Optymalny odczyn dla gleby bardzo lekkiej wynosi od 5,1–5,5; lekkiej 5,6–6,0; średniej 6,1–6,5 a dla gleby ciężkiej 6,6–7,0. Ze względów buforowych danej gleby, podnoszenie odczynu powyżej podanego pH wpływa jednak niekorzystnie na właściwości gleby. Dlatego też nie należy wapnować zbyt dużymi dawkami wapna gleby lekkiej, ponieważ jest z natury bardziej kwaśna niż gleba cięższa. Na gleby lekkie i zakwaszone zaleca się w stosować w ekologii obornik, który podwyższa odczyn gleby i zwiększa właściwości buforowe. Gdy mamy jednak glebę dosyć mocno zakwaszoną, zalecane jest przeprowadzenie wapnowania w dwóch kolejnych latach, przy czym w drugim roku należy...