StoryEditorWiadomości rolnicze

Niebieskie korale od piernika i nie tylko

07.06.2021., 20:06h
Staropolski piernik długodojrzewający to wyjątkowy specjał na stołach Dolnego Śląska. Sposób jego przygotowania jest tak perfekcyjny, iż może wytrzymać w bardzo dobrym stanie, czyli zachowując smak, konsystencję, kolor – generalnie jakość i walory orgaoleptyczne – nawet rok. I co nie jest bez znaczenia, w czasach mody na ekologię, zdrową i naturalną żywność – to ciasto bez jakichkolwiek sztucznych środków konserwujących. Dlatego zadowala nawet najbardziej wymagające podniebienia.
dolnośląskie

Ten niezwykle tajemniczy przepis na świąteczny wypiek zdradzają panie z KGW „Niebieskie Korale” w Skorzynicach (powiat lwówecki), gdzie jest robiony przynajmniej dwa razy do roku, czyli przed Bożym Narodzeniem i Wielkanocą.

Sposób przygotowania tego ciasta nie jest szczególnie trudny, ale też nie należy do najprostszych, bo każdy element procedury jego przyrządzania musi być pieczołowicie zachowany.

Należy bowiem pamiętać, że tego ciasta nie ubija się mikserem, rękami czy w inny sposób, ale wyrabia się je drewnianą łyżką w glinianym garnku o gładkiej powierzchni. Do niego właśnie wkłada się wszystkie składniki, czyli miód, smalec, mąkę, przyprawy korzenne, sodę, jajka, mleko, cukier. Ale już ich gramatura czy proporcje to tajemnica wynikająca z doświadczenia każdej gospodyni, bo wszystko odmierzane jest w tym przypadku „na oko”.

Kiedy ciasto jest już wyrobione, należy je wstawić do chłodnej piwniczki i przykryć lnianą ściereczką. Potem musi już tam tylko stać, leżakować, dojrzewać – słowem czekać na upieczenie. Aż – a dla niektórych tylko – 5 tygodni.

– Po tym oczekiwaniu i dojrzewaniu cia...

Pozostało 75% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 05:17