Nadal mleko jest poddawane badaniom na sześć cech jakościowych, czyli zawartość tłuszczu i białka, ogólną liczbę bakterii, obecność inhibitorów, komórki somatyczne i temperaturę zamarzania (cechy bakteriologiczne). Badanie innych cech jakościowych może być natomiast uzgodnione między nabywcą a producentem. Ponadto uregulowano m.in. sposób pobierania próbek (kto musi stosować jaką technikę), zatwierdzono organy kontrolne i sprecyzowano, jaką wiedzę specjalistyczną musi posiadać osoba pobierająca próbki.
Na koszt nabywcy
Tak jak poprzednio, nabywca musi poddać mleko surowe badaniu jakości, którego wyniki muszą być uwzględnione przy obliczaniu ceny skupu. Koszty tej kontroli jakości ponosi kupujący. Pierwsze badanie jakości w ciężarówce do odbioru mleka musi być przeprowadzone przy użyciu oficjalnie certyfikowanej technologii, a osoba pobierająca próbki musi być odpowiednio przeszkolona. Nabywca musi zapewnić, że kontrola jakości zostanie przeprowadzona przez odpowiedni organ kontrolny. Jeżeli badanie to wykaże obecność inhibitora lub nadmierną ilość bakterii (> 100 000 jtk/ml lub liczbę komórek somatycznych > 400 000/ml), organ kontrolny musi poinfor...