Popyt na masło blokowe i OMP
Według analityków rynkowych
z Agra Europe, rozluźnienie wymogów
w branży gastronomicznej oraz
zapowiadane dla branży hotelarskiej,
pobudziły w Niemczech popyt na
masło blokowe. Według wstępnych
danych, produkcja masła w Niemczech
do początku maja w porównaniu
z tym samym okresem w poprzednim
roku wzrosła o dobre 8%.
Przyczyniły się do tego wyższe
o ok. 1% dostawy mleka, aczkolwiek
Niemcy mają już za sobą sezonowy
szczyt dostaw. Hurtownie ponownie
zamawiają więcej twardych serów.
Dobrze sprzedaje się ementaller,
którego ceny się umacniają. Spada
natomiast cena sera plastrowanego
(goudy i edamskiego). Zdaniem ekspertów,
głównym powodem obniżki
jest słaby eksport.
Na rynku niemieckim mamy do czynienia również z ostrożnym umacnianiem się cen OMP. Dostępna oferta na maj i czerwiec jest ograniczona pomimo zwiększonej produkcji, ponieważ towary zostały już zakontraktowane. Zarówno ze strony niemieckiego, jak i międzynarodowego przemysłu spożywczego, obserwuje się duże zainteresowanie zakupami na dostawy długoterminowe, przy czym popyt stymuluje dodatkowo możliwość subsydiowanego prywatnego przechowywania. Aczkolwi...