Najważniejszą zasadą w uprawie warzyw jest zmianowanie – im częściej zmieniamy miejsce poszczególnym gatunkom, tym plony będą dorodniejsze.
Co roku przenosimy różne gatunki z zagonka na zagonek, pamiętając, by warzywa czy zioła z tej samej rodziny botanicznej nie wracały na to stanowisko wcześniej niż po dwóch albo trzech latach. W przypadku bardziej kapryśnych lepiej zachować nawet pięcioletnią przerwę. Warto brać pod uwagę np. rośliny kapustne (krzyżowe), które często goszczą na zagonach przydomowych: kapustę, kalafior, brokuł, kalarepę, a także rzodkiewkę czy rzodkiew. Wszystkie mają tendencję do rozprzestrzeniania kiły kapusty, dlatego przy planowaniu uprawy warto posiać bądź posadzić rośliny o zwiększonej na nią odporności. Istotną sprawą jest także zapotrzebowanie pokarmowe roślin. Rośliny o dużych potrzebach pokarmowych zastąpmy w kolejnym roku rośliną mniej wymagającą, np. po żarłocznym selerze wysiejmy pasternak albo groch, który dodatkowo wzbogaci glebę w azot dzięki brodawkom korzeniowym. Rabarbar natomiast należy do roślin, które pozostają na tym samym stanowisku przez lata, więc jego pod uwagę przy zmianowaniu brać nie musimy, podobnie jak siedmiolatki, s...