Trwałe użytki zielone (TUZ) zajmują w Polsce powierzchnię ok. 3,1 mln ha, czyli 21,4 % wszystkich użytków rolnych. Pełnią one ważną rolę w magazynowaniu substancji organicznej i próchnicy, poprawiają strukturę i zdolność gleby do magazynowania wody. Stanowią również centra pozwalające zachować w krajobrazie rolniczym bioróżnorodność roślin i zwierząt. Jak pogodzić niezaprzeczalne walory środowiskowe TUZ z ich dobrą produktywnością? Jak je chronić, użytkować i zapobiegać degradacji? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań ma dać projekt Super-G finansowany z programu Horyzont2020. Uczestnikiem projektu jest Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, a jego polskim koordynatorem prof. dr hab. Piotr Stypiński.
● Panie profesorze, jakie są główne założenia projektu Super-G?
– Bazą są TUZ, które w UE zajmują średnio powierzchnię ok. 32%, czyli większą niż w Polsce. TUZ są niezwykle ważnym źródłem pasz objętościowych. Ulegają niestety degradacji z różnych przyczyn. Inwentaryzacja najważniejszych zagrożeń i przeciwdziałanie im jest jednym z celów projektu. To m.in. susza, powodzie, zanieczyszczenia środowiska. W naszych warun...