Dziś poświęcimy uwagę chorobie wirusowej nr 1 – żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV), przez którą lokalnie trzeba nawet przesiewać zboża ozime. W przypadku BYDV głównym wektorem są anholocykliczne, permamentnie dzieworodne mszyce czeremchowo-zbożowe. Inne choroby wirusowe zbóż mogą być przenoszone także przez skoczki i pierwotniaka P. graminis.
Przebarwienia specyficzne dla gatunków
Żółta karłowatość jęczmienia dominuje
w jęczmieniu, ale może wystąpić
we wszystkich zbożach ozimych.
Na roślinach porażonych wirusem
żółtej karłowatości jęczmienia
obserwuje się zahamowanie
wzrostu i charakterystyczne przebarwienia
– najpierw na wierzchołkach
liści, które przesuwają się ku
dołowi. Objawy są specyficzne dla
gatunków zbóż (różne kolory przebarwień
liści), a intensywność przebarwień
modyfikuje też kondycja roślin,
wiek roślin w momencie zakażenia
wirusem, temperatury, czy natężenie
światła. Typowym objawem
żółtej karłowatości jęczmienia jest
kolor przebarwień liści czerwonopomarańczowy
na pszenicy, intensywnie
żółty na jęczmieniu, żółty na
pszenżycie, rdzawobrązowy na życie,
amarantowofioletowy na owsie,
ciemnoczerwony na kukurydzy.
...