StoryEditorWiadomości rolnicze

„Od pola do stołu” – co to znaczy dla rolników

05.06.2020., 16:06h
Do 2050 r. Europa ma być pierwszym kontynentem neutralnym dla klimatu, tak zakłada Europejski Zielony Ład. To, w jakim stopniu ma się do tego przyczynić rolnictwo określono m.in. w strategii „od pola do stołu”. Strategia ta został przyjęta przez Komisję Europejską 20 maja br. Aby mogła wejść w życie, musi być zatwierdzona przez Parlament i Radę Europejską, czyli m.in. przez poszczególne kraje członkowskie.

Przyjęto, iż wiele rozwiązań ma być realizowane w ramach nowej WPR, zarówno z I, jak i II filara, a kraje członkowskie powinny je uwzględnić w przygotowywanych planach strategicznych. Plany mają uwzględniać nie tylko odpowiednie wsparcie finansowe, ale także zapewnić dostęp rolnikom do doradztwa. By zyskać, a nie stracić na Zielonym Ładzie fachowe wsparcie będzie rolnikom bardzo potrzebne.

Strategia ma być realizowana na sześciu płaszczyznach:

  • zapewnianie bezpieczeństwa żywnościowego,
  • zapewnienie zrównoważonej produkcji żywności,
  • pobudzanie zrównoważonych praktyk w zakresie przetwórstwa spożywczego, sprzedaży hurtowej i detalicznej, hotelarstwa i gastronomii,
  • promowanie zrównoważonej konsumpcji żywności oraz ułatwienie przejścia na zdrową i zrównoważoną dietę,
  • ograniczenie strat i marnotrawienia żywności,
  • zwalczanie fałszowania żywności w łańcuchu dostaw żywności.

Bliżej natury
Przyjęto, iż produkcja, przetwórstwo, sprzedaż detaliczna, pakowanie i transport żywności w znacznym stopniu przyczynia...

Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 10:23