Chwościk buraka jest bardzo groźną chorobą redukującą plony korzeni i obniżającą polaryzację cukru. Niedawno, w nr. 41 TPR o problemach z chwościkiem opowiadał nam Marcin Baja i argumentował, że m.in. z powodu rosnących kosztów ochrony i podatku od cukru poważnie szuka alternatywy dla buraka cukrowego. Dla niego i innych plantatrorów dobrą wiadomością będzie informacja, że KWS będący światowym liderem w hodowli roślin uzyskał właśnie patent dotyczący nowej tolerancji na chwościka buraka (Cercospora beticola).
Chwościk buraka
jest jedną z najbardziej szkodliwych
chorób grzybowych liści
w uprawie buraka cukrowego na
świecie. Z badań zespołu naukowców
publikowanych w Journal for
Plant Diseases and Protection 105,
462-474, grzyb ten może powodować
straty w plonach sięgające nawet
50%. Niestety, na ok. 2/3 powierzchni
uprawy buraka cukrowego
na świecie presja infekcji
tej choroby występuje w stopniu
średnim do wysokiego.
Stosując klasyczne metody hodowli KWS wprowadza cechę, która zapewnia nowy poziom ochrony przed chwościkiem buraka w połączeniu z wysoką wydajnością plonowania. Według dr Andreasa Loocka, szefa hodowli ...