Ogławianie, czyli usuwanie wierzchołków roślin, jest zabiegiem stosowanym w uprawie pomidorów, papryki, niektórych warzyw dyniowatych. Pozwala na szybsze dojrzewanie owoców oraz lepszy ich wzrost, gdyż składniki pokarmowe zamiast trafiać do pędu głównego, odżywiają owoce.
Rośliny ogławiamy tylko podczas bezdeszczowych dni. Kolejnym warunkiem jest cięcie pędu ostrym i zdezynfekowanym w denaturacie lub innym preparacie sekatorem bądź nożem, zawsze prostym cięciem, by powstała rana miała jak najmniejszą powierzchnię. Ważny jest także stan fitosanitarny. Jeśli widzimy porażone rośliny lub tylko ich części, należy je usunąć, by nie rozprzestrzeniać chorób.
Dorodne dyniowate
Dyniowate, takie jak ogórki, melony, arbuzy czy dynie, nadmiernie się rozrastają, pokrywając duże powierzchnie. Szczególnie te uprawiane na dobrym stanowisku tworzą dużą ilość masy zielonej ze szkodą dla owocowania. Choć liście to aparat asymilacyjny i nie możemy go zbytnio zmniejszać. Prowadzimy rośliny tak, by pozostało na niej do 4 owoców. Gdy owoce osiągną wielkość piłeczki tenisowej (około połowy lipca), skracamy pędy, pozostawiając po 3–4 liście nad ostatnim owocem. Roś...