StoryEditorWiadomości rolnicze

Opłacalna uprawa „białka”

17.05.2020., 16:05h
Nasz kraj jest czołowym pro - ducentem mięsa w UE. Zajmujemy pierwsze miejsce w Europie pod względem produkcji mięsa drobiowego. Na potrzeby żywienia zwierząt roczne zapotrzebowanie na śrutę sojową wynosi około 2 mln t. W większości jest ona importowana z Ameryki. Gdybyśmy chcieli ją zastąpić śrutą produkowaną w kraju, polscy rolnicy musieliby przeznaczyć pod uprawę soi 1 mln ha. Aktualnie wydaje się to nierealne. Jednak uprawa soi zdobywa coraz liczniejsze grono zwolenników. Roślina coraz lepiej w naszym kraju plonu - je. Daje także liczne dodatkowe korzyści gospodarcze.


Śruta sojowa sprowadzana do Europy jest modyfikowana genetycznie. Rozwojowi krajowego rynku białka sprzyjają zmieniające się preferencje konsumentów. Bardzo popularne stało się spożywanie pro - duktów spożywczych z oznaczeniem „non GMO”. Wykorzystują to niektóre krajowe mleczarnie, które chwalą się, że krowy, od których pochodziło przerabiane przez nie mleko nie były żywione modyfikowaną śrutą.

Nie ma problemu ze zbytem

– Nasz kontynent jest uzależniony od soi importowanej. Gdyby jednak z jakichś względów, na przykład klęsk żywiołowych, problemów z trans - portem morskim sprowadza - nie soi stałoby się niemożliwe, rynek produkcji mięsa w Europie załamałby się. To dlatego nasz rząd i innych państw UE dążą do tego, aby rodzima produkcja białka była jak najwyższa. Inwestycja w soję jest opłacalna nie tylko dla producentów nasion i ziarna soi. Gwarantuje także bezpieczeństwo żywnościowe. W kraju dochodowa produkcja soi jest możliwa – przekonywała Emilia Fink-Podyma z firmy Saatbau Polska podczas kolejnej edycji Agro Akademii Soi, która w połowie lutego odbyła się w Bielanach Wrocławskich.

Soja to roślina szczególna ...
Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 01:30