– Wspólnie z koleżanką zajmujemy się „strefą kiszonki”, czyli wszystkim tym co bezpośrednio związane jest z przygotowaniem kiszonki w gospodarstwach. Nasza firma w swojej ofercie posiada wiele rodzajów zakiszaczy, które można, a w zasadzie należy, dobrać do konkretnego gatunku roślin, jak i zawartości suchej masy. Oprócz preparatów do zakiszania traw, lucerny, kukurydzy jako pasz objętościowych dla bydła, w swojej ofercie mamy też preparat dedykowany do robienia kiszonki z przeznaczeniem na biogaz, gdzie pożądane jest uzyskanie zwiększonej ilości metanu – na wstępie powiedział Maciej Stranz.
– W naszym mobilnym laboratorium badanie wykonujemy przy pomocy spektrometru. Metodą Nels badamy zarówno parametry jakościowe, jak i żywieniowe kiszonki. Jesteśmy w stanie określić: suchą masę, pH, kwasy zawarte w kiszonce, włókno, białko, skrobię oraz cukry. Wszystkie te parametry są szczególnie ważne w przypadku układania dawki pokarmowej – dodał.
W okresie od połowy sierpnia do końca września mobilne laboratorium jeździ do rolników i wykonuje m.in. badania suchej masy ze świeżej kukurydzy w celu określenia prawidłowego terminu zbio...