Zielononóżka kuropatwiana to rodzima rasa kur, których zaletą jest duża odporność na niekorzystne warunki środowiska i choroby, wysoka żywotność i umiejętność zdobywania pokarmu poza kurnikiem. Ta rasa najlepiej ze wszystkich potrafi korzystać z pastwiska. Kury charakteryzuje lekka budowa ciała, szare upierzenie i jasnozielone skoki. Są to kury w typie ogólnoużytkowym, doskonale przystosowane do warunków chowu przyzagrodowego ze względu na dużą wytrzymałość na niskie temperatury i choroby, bardzo dobrze rozwiniętą umiejętność poszukiwania pokarmu, szybkie opierzanie się i silny instynkt kwoczenia.
Kury tej rasy znoszą mniej jaj niż kury wysokoprodukcyjne, ale są to jajka wysokiej jakości i o mniejszej zawartości cholesterolu w żółtku w porównaniu z jajami kur innych ras. To unikalna cecha uwarunkowana genetycznie. Powoduje to, że jaja te są szczególnie zdrowe i charakteryzują się dużą smakowitością.
Kogutki odchowywane do 14. tygodnia życia na zielonych wybiegach, mimo stosunkowo niskiej masy ciała (1200 g), dają smaczne mięso o niewielkim otłuszczeniu. Masa ciała koguta w wieku 20 tygodni wynosi 1700–2000 g, a ...