Od lipca ma nastąpić duża zamiana w procesie kontroli jakości żywności. Zajmie się tym wyłącznie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Do tej pory kontrole prowadziła też Inspekcja Handlowa.
Prezydent Andrzej Duda podpisał znowelizowaną ustawę o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Najważniejsza zmiana to fuzja kontroli jakości żywności. IJHARS będzie teraz odpowiadać za kontrole jakości żywności u producentów rolnych, przetwórców i importerów, w magazynach, hurtowniach i sklepach.
– Chcemy, aby żywność, która trafia na polski rynek, była bezpieczna i wysokiej jakości. Jedna inspekcja będzie badała żywność na etapie producenta, przetwórcy, importu i sklepów detalicznych – przekonywał Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa, podczas wspólnej konferencji z prezesem UOKiK i szefem IJHARS.
Jak zaznacza UOKiK, kontrole obejmą zarówno żywność nieprzetworzoną, w tym owoce, warzywa, ryby, mięso, jak i żywność przetworzoną (np. pieczywo, makarony, sery), a także opakowania artykułów spożywczych. Inspekcja zatem będzie mogła sprawdzać, czy sprzedawana żywność jest odpow...