Zmysł węchu wydaje się być u świń najbardziej rozwiniętym ze wszystkich. Świnie mają też węch dużo bardziej wrażliwy w porównaniu z innymi zwierzętami. Węch i smak dają zwierzętom ważne sygnały na temat jakości paszy i jej wartości odżywczej. Określono co najmniej pięć różnych smaków, które są najbardziej akceptowane przez świnie: słodki, umami, słony, kwaśny i gorzki.
Pachnącej paszy zjedzą więcej
Pięć produktów o zapachu, który
ludzie sklasyfikowali jako słodki
(olej migdałowy, brzoskwinia,
malina, wanilia i truskawka) są
dobrze akceptowane przez świnie.
Ten pozytywny wpływ aromatów
w paszy może być korzystny
w chowie wysokoprodukcyjnych
loch, ponieważ pomimo wysokiej
plenności często wykazują one
zmniejszoną zdolność pobierania
paszy, co wynika z selekcji genetycznej
prowadzonej w celu uzyskania
lepszego wykorzystania
mieszanki. Stosując aromat stymulujemy
organizm lochy do pobierania
paszy i poprawy wydajności,
a jednocześnie jakości miotu.
Międzynarodowe badania wykazały, że niezależnie od pory roku, dzienne pobranie paszy przez lochy było najwyższe pomiędzy godziną 00:00 a 10:00, a następnie mię...