Kujawsko-pomorskie
– Szczególnie teraz, kiedy obserwujemy znaczny wzrost kosztów produkcji – podkreśla Piotr Piecyk.
Pastwiska położone w bezpośrednim sąsiedztwie siedliska stwarzają doskonałe warunki do prowadzenia naturalnego, letniego żywienia mlecznego stada. Krowy wychodzą na łąki najwcześniej jak to tylko możliwie i przebywają na nich najdłużej jak się da.
– Pastwiskowanie – to w mojej opinii – bardzo korzystny dla zwierząt i hodowcy system żywienia – zaznaczył pan Piotr. – Krowy są przede wszystkim zdecydowanie zdrowsze. Ruch, słońce, świeże powietrze – to wszystko dobroczynnie wpływa na kondycję stada. W okresie letnim praktycznie nie mamy żadnych problemów z krowami, dlatego lekarz weterynarii w tym czasie w ogóle nas nie odwiedza.
Najgorsze jest przedwiośnie, kiedy krowy długo już stoją w oborze i wówczas zaczynają pojawiać się różnorakie problemy.
Niewątpliwie wadą pastwiskowania jest szybka zmiana wartości pokarmowej runi w miarę upływu wegetacji. Piotr Piecyk skutecznie temu zapobiega. Na pastwiskach zamontował trzy paśniki, gdzie krowy mają stały dostęp do słomy, siana i sianokiszonki.
A że ...