Składniki: 400 g wątróbek gęsich, 1 jabłko, 2 jajka, 6 ząbków czosnku, 2 cebule, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 200 g tłuszczu (smalcu z gęsi lub masła).
Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 160°C. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać jabłko pokrojone w kostkę i dusić do miękkości. Wątróbkę, jajka, sól, czosnek, posiekaną cebulę z jabłkiem, sól, pieprz przełożyć do blendera. Dodać roztopiony tłuszcz i utrzeć. Przelać do naczyń do zapiekania. Piec 40–45 minut, aż pasta stężeje. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki na 4 godziny. Pasztet najlepiej smakuje z grzankami.