Wszystkie dyniowate kochają ciepło i słońce. Optymalna temperatura potrzebna do ich prawidłowego wzrostu to 20–25°C, natomiast minimalna, przy której rosną, to 13–14°C. Poniżej tej wartości rośliny wstrzymują wzrost i ruszają ponownie, gdy zrobi się cieplej. Najlepiej jest zatem uprawiać je z rozsady, a na miejsce stałe wysadzać po 15 maja, gdy minie obawa przymrozków. Nie wyklucza się uprawy z siewu wprost do gruntu. Nasiona wówczas wysiewamy gniazdowo w drugiej połowie maja, ale uprawa się wtedy wydłuża.
Pod uprawę dyniowatych przeznaczamy ciepłe, słoneczne i osłonięte stanowisko, najlepiej w pierwszym roku po oborniku. Rośliny wymagają gleby żyznej, pulchnej, próchnicznej i stale wilgotnej. Ponieważ tworzą bardzo dużą masę zieloną, wykazują bardzo duże zapotrzebowanie na wodę. Nie lubią suszy, która powoduje więdnięcie, zasychanie zawiązków owoców, a nawet całkowite ich zamieranie. Mają bowiem płytki system korzeniowy. Dobrą metodą na zatrzymanie wilgoci jest ściółkowanie roślin. Ma ono również tę zaletę, że ogranicza wzrost chwastów, a także podwyższa temperaturę podłoża. Ściółka organiczna dodatkowo się rozkłada, dostarczając cennej p...