Składniki na sos: 100 ml octu, 100 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 2 cm korzenia imbiru, 1 czerwona cebula, 400 g rabarbaru, około 10 liści mięty.
Składniki na gołąbki: 1 główka kapusty, 1 kg mielonego mięsa, 200 g ryżu, 1 szklanka pasaty pomidorowej, 1/2 l bulionu, sól i pieprz, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku.
Wykonanie: Zagotować ocet, dodać cukier. Dodać cynamon, imbir i zagotować. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę, gotować około 15 minut. Dodać posiekane listki mięty i utrzeć blenderem. Sos odstawić do zgęstnienia. Z kapusty wyciąć głąb. Liście sparzyć i odciąć grubsze części z liści. Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Wymieszać z mięsem mielonym, passatą i przyprawami. Farsz zawinąć w liście kapusty. Kilkoma liśćmi kapusty wyłożyć dno naczynia do zapiekania. Układać zwinięte gołąbki jeden przy drugim. Zalać 2 szklankami bulionu. Wstawić do piekarnika i piec około półtorej godziny w temperturze 180°C. Podawać z sosem rabarbarowym.