StoryEditorWiadomości rolnicze

Pieróg jaglany brzózański

25.02.2021., 15:02h
Składniki na rozczyn: 2 dkg drożdży, 1 szklanka letniego mleka, łyżeczka cukru, 2 łyżki mąki – składniki wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia; składniki na ciasto: 1 jajko, szczypta soli, łyżka oleju, mąka; składniki na kaszę: ok. 1 litra kaszy jaglanej, ½ kg masła, sól.
Wykonanie: do wyrośniętego rozczynu dać 1 jajko, trochę oleju, szczyptę soli; mąki ile zabierze, tak, żeby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 2 i 1/2 garnuszka półlitrowego kaszy jaglanej wypłukać i zagotować w 2 litrach wody. Do gotującej się kaszy dodać masło, sól do smaku. Kaszę gotować do miękkości. Do ugotowanej, lekko przestudzonej kaszy dodać 1 kilogram rozkruszonego białego sera. Wyrośnięte ciasto wałkować na prostokąt, wyłożyć nim dno i boki natłuszczonej blachy do pieczenia. Trochę ciasta zostawić na wierzch. Na ciasto wyłożyć farsz z kaszy, przykryć rozwałkowaną resztą ciasta, dokładnie sklejając jego brzegi. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piecu ok.1 godziny. Po upieczeniu i przestudzeniu wyłożyć z formy na deskę. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły albo pokrojony na kromki i podsmażony na złoty ...
Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 19:23