StoryEditorWiadomości rolnicze

Piersi kurze nadziewane kurkami

12.07.2021., 14:07h

Piersi kurze nadziewane kurkami

Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, 300 g kurek, kulka sera mozzarella, 1 cebula, pęczek koperku, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, curry, słodka papryka w proszku, 1/2 szklanki śmietany 12%, olej, 1 jajko, 1/2 szklanki mąki.

Wykonanie: Kurki wypłukać. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kurki. Dusić około 20 minut. Doprawić. Piersi wypłukać i lekko naciąć. Powstały płat rozbić tłuczkiem, mięso posypać przyprawami i posmarować sosem sojowym, a następnie odstawić do lodówki na 30 minut. Mozzarellę zetrzeć na tarce, dodać do połowy kurek. Do tego dodać połowę posiekanego koperku. Powstałą masę podzielić na 4 części, faszerować nią piersi, następnie je składać (wystarczy je delikatnie złożyć na pół). Każdą pierś obtoczyć delikatnie w mące, następnie w jajku i smażyć na złoty kolor. Obrócić, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić około 20 minut. Resztę kurek podgrzać, dodać śmietanę, koperek i wymieszać. Pierś podawać z młodymi ziemniakami polaną sosem kurkowym.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. listopad 2024 23:02