StoryEditorWiadomości rolnicze

Piersi z kaczki po wietnamsku

30.11.2020., 13:11h
Składniki: 2 piersi z kaczki, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki brązowego cukru, 2 ząbki czosnku, kawałek imbiru, 4 gwiazdki anyżu, pieprz, chilli, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 300 ml soku pomarańczowego.

Wykonanie: Pierś z kaczki dokładnie oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę na piersi naciąć, tworząc kratkę. Układać piersi skórą do dołu w misce. W osobnym naczyniu wymieszać trzy łyżki sosu sojowego, miód, łyżkę brązowego cukru. Zalać przygotowane piersi i wcierać marynatę dokładnie palcami. Pozostawić w lodówce na noc pod przykryciem. Pierś położyć na suchą rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Smażyć 10 minut, obrócić i ponownie smażyć 10 minut. Przełożyć do formy lub rękawa do pieczenia i piec 15 minut w temperaturze 180°C. Nie należy piec dłużej, ponieważ mięso zrobi się twarde. Na patelnię wlać dwie łyżki sosu sojowego, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty kawałek imbiru, anyż, pieprz, chilli. Gotować kilka minut, wlać połowę soku pomarańczowego i gotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w reszcie soku, dolać i gotować chwilę do zgęstnienia. Wyłączyć. Kaczkę wyjąć z piekarnika na 10 minut, kroić ją na cienkie plasterki i podaw...
Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. wrzesień 2024 01:14