StoryEditorWiadomości rolnicze

Pierwszy kefir z błonnikiem od OSM Łowicz

16.07.2020., 11:07h
Kefir kaukaski z OSM Łowicz, to źródło błonnika wytworzonego z cukrów mlecznych GOS podczas procesu produkcji kefiru, dzięki enzymowi, który rozkłada laktozę na naturalny błonnik - GOS - galaktooligosacharyd.

Błonnik GOS pełni rolę prebiotyku, co oznacza, że sprawuje pomocną rolę w funkcjonowaniu bakterii probiotycznych w jelitach, czyli wspomaga ich zdrowotne działanie. Dodatkowo zredukowano zawartość cukrów do poziomu 2,7% – w porównaniu do kefirów dostępnych na rynku, które zawierają zazwyczaj 4,3% – 4,5% cukrów. Z kolei poziom laktozy zredukowano do poniżej 1,0%. Ten kefir to bogactwo 11 korzystnych kultur bakterii. Kefir z tak wytworzonym błonnikiem jest nowością na rynku produktów mlecznych.

Kefir kaukaski dostępny jest w opakowaniu kartonowym w 100% opartym o surowce odnawialne. Opakowanie odznaczono certyfikatem CarbonNeutral®, co oznacza, że emisja CO2 związana z tym opakowaniem została zredukowana do zera! Karton nadaje się do recyklingu. Poza tym posiada perforację inteligentnego składania (w harmonijkę), dzięki czemu zajmuje mniej miejsca w pojemniku na odpady.

Jako pierwsza w Polsce, OSM Łowicz podjęła się wdrożenia opakowań przyjaznych dla klimatu. Opakowania z surowców odnawialnych wdrożono również w linii mlek codziennych 2% i 3,2% 1 l oraz maślanek – 1 l. Poza walorami samego opakowania należy wspomnieć o odświeżon...

Pozostało 37% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 15:32