Składniki: 2 duże cebule, 5 łyżek mąki, 1/2 szklanki kwaśnej mietany, 1 jajo, łyżeczka proszku do pieczenia, sól, olej do smażenia; składniki na sos pieczarkowy: 10 pieczarek, 1 cebula, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, 1 łyżka mąki, olej.
Wykonanie: Obraną cebulę pokroić w talarki i posolić. Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jaja, śmietany sporządzić ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki. Maczać w nim talarki cebuli i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron, układać w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10 minut do ciepłego piekarnika. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić. Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do cebuli. Dusić, aż wszystko będzie miękkie, dodać bulion i zagotować. Mąkę wymieszać w ½ szklanki bulionu, wlać do gotujących się pieczarek i gotować razem 5 minut. Doprawić do smaku.