StoryEditorWiadomości rolnicze

Placki z jabłkiem i cynamonem

01.09.2021., 09:09h

Składniki: 25 dag twarogu, 3 jajka, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 jabłko, 2 łyżki cukru pudru do posypania, 4 czubate łyżki mąki, 1/2 łyżeczki cynamonu, syrop klonowy, olej do smażenia.

Wykonanie: Twaróg rozgnieść z żółtkami i cukrem wanilinowym. Dodać obrane i starte na dużych oczkach jabłko oraz mąkę. Wymieszać. Z białek ubić pianę z cukrem pudrem. Pianę delikatnie połączyć z masą. Rozgrzać tłuszcz i nakładać małe porcje ciasta. Smażyć po 2–3 minuty z każdej strony. Posypać cukrem pudrem i cynamonem. Uwaga! Placuszki można smażyć także na suchej patelni.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. listopad 2024 15:36