Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, 1 cebula, olej, 3 łyżki octu jabłkowego, 1/2 szklanki śmietanki 36%, tymianek, sól, pieprz, 3 jabłka, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Polędwiczkę pokroić na plastry. Oprószyć solą i pieprzem, odłożyć. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne. Na patelni roztopić masło, dodać miód. Do skwierczącego masła dodać jabłka, smażyć do zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i zrumienić. Odstawić. Na drugą patelnię wlać olej i ułożyć polędwiczkę. Dodać posiekaną cebulę i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Wlać ocet jabłkowy i gotować około pół minuty. Dodać śmietankę oraz tymianek i gotować 4 minuty. Dodać jabłka z patelni. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tymiankiem.