StoryEditorWiadomości rolnicze

Polska gęsina gości na wielu, nie tylko europejskich, stołach

30.11.2020., 13:11h
Polska zaliczana jest do wiodących producentów gęsiny w Unii Europejskiej. W ostatnich latach notowany był dynamiczny wzrost pogłowia gęsi w Polsce. W latach 2016–2019 zwiększyło się ono o 23% do blisko 1,1 mln sztuk.
Jak wskazuje Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego KOWR, rosnąca produkcja gęsiny w Polsce wynika z utrzymującego się popytu eksportowego oraz z coraz większej popularności tego mięsa wśród polskich konsumentów. Polacy doceniają jego walory smakowe, zdrowotne i dietetyczne.
W ostatnich pięciu latach (2015–2019) krajowi przedsiębiorcy sprzedawali na rynki zagraniczne od 17 do 22 tys. ton gęsiny. Około 90% wolumenu eksportu tego asortymentu było kierowane na rynek unijny, w tym głównie do Niemiec. Walory smakowe polskiej gęsiny doceniają nie tylko europejscy konsumenci. Drugim co do wielkości jej rynkiem zbytu jest Hongkong. W 2019 r. wywieźliśmy tam 1,8 tys. ton tego mięsa.
Najbardziej popularnym gatunkiem gęsi w Polsce jest gęś biała kołudzka, stanowi ona około 90% krajowego pogłowia gęsi i jest efektem pracy Instytutu Zootechniki – PIB w Kołudzie Wielkiej.
Gęsina, w porównaniu z innymi gatunkami mięsa, cha...
Pozostało 42% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. wrzesień 2024 05:25