Są to rośliny pochodzące z rejonu klimatu ciepłego, dlatego też mają duże wymagania cieplne. W polskich warunkach mogą być uprawiane w gruncie dopiero od drugiej połowy maja, po tzw. zimnych ogrodnikach, do jesiennych przymrozków.
Do prawidłowego wzrostu i rozwoju wymagana jest temperatura na poziomie 25°C, natomiast minimalna nie powinna spaść poniżej 8°C. Oczywiście najwyższej temperatury wymagają arbuz (kawon) oraz melon. Pod uprawę dyniowatych należy przeznaczyć stanowisko ciepłe, słoneczne, gleby szybko się nagrzewające, żyzne, przepuszczalne, dobrze nawożone, najlepiej w pierwszym roku po oborniku.
Nasiona wysiewamy gniazdowo po 2 sztuki w odstępach zalecanych dla poszczególnych roślin. Ogórki wysiewamy zazwyczaj w dwóch biegnących wzdłuż zagonu równoległych rzędach w rozstawie 60 × 10 cm. Cukinie, kabaczki, patisony mają pokrój krzaczasty i wysiewamy je, zachowując odstęp 60 × 60 cm. W rzędach można siać równolegle lub w szachownicę. Cukinia jest młoda, jędrna, o delikatnym słodkawym smaku, kabaczek natomiast jest dojrzałą wersją cukinii. Dynia olbrzymia wymaga dużo więcej powierzchni i nasiona wysiewamy w rzędzie pośrodku wzdłuż zagonu, aby z...