Kalafiory i brokuły od lat stanowią ciekawy i smaczny element naszej diety. Posadzone w czerwcu wydadzą plon uzupełniający jesienne potrawy. Są lekkostrawnymi, dietetycznymi warzywami kapustnymi. Warunkiem ich dobrego wzrostu jest otwarta i pełna słońca przestrzeń.
Trzeba pamiętać, by ani kalafiorów, ani brokułów nie sadzić po roślinach kapustnych. Grozi to inwazją np. śmietki kapuścianej lub paciornicy krzyżowianki, a także może powodować chorobę, jaką jest kiła kapusty. Obie rośliny mają takie same wymagania co do wilgoci: należy je obficie podlewać, szczególnie w okresach suszy, w ilości około 20 l wody na metr kwadratowy. Ponieważ obie rośliny nie tolerują zaskorupienia gleby, należy po każdym obfitym deszczu czy podlewaniu dokładnie wzruszyć wierzchnią warstwę. Bardzo korzystny wpływ na rozwój roślin ma również ściółkowanie międzyrzędzi warstwą organiczną, typu kompost, słoma czy obornik, która ochroni przed utratą wilgoci, zachwaszczeniem oraz zaskorupieniem podłoża.
Mieć ciepło i dobrze zjeść
To podstawowe wymagania kalafiorów. Najlepiej plonują na glebach żyznych, piaszczysto-gliniastych, o dużej zawar...