Obecnie plantacje leszczyny na terenie Polski zajmują ok. 2000 ha, a najwięcej powierzchni upraw znajduje się w woj. lubelskim, mazowieckim, łódzkim, podkarpackim, świętokrzyskim czy małopolskim też znajdziemy, lecz nie są tak rozpowszechnione.
Przed założeniem plantacji
należy wykonać analizę gleby, by poznać zasobność w składniki pokarmowe, właściwości fizyczne stanowiska oraz odczyn pH, który dla leszczyny wynosi 6,8–7,2. Jeśli pH gleby jest poniżej wymaganego poziomu należy wykonać wapnowanie. Teren pod leszczynę przygotowujemy podobnie jak pod inne rośliny sadownicze. Najlepiej gdy będzie to stanowisko po roślinach okopowych na pełnej dawce obornika lub po roślinach uprawianych z przeznaczeniem na przyoranie, w skład których wchodzą gorczyca, facelia, zboża, gryka oraz bobowate. Przyorujemy je nim wytworzą nasiona.
Po okopowych wykonujemy orkę z dodatkiem nawozów uzupełniających zgodnie z ustaleniami analizy. Po zabiegu należy odczekać około 1 miesiąca nim posadzimy rośliny. Jeżeli zbiór okopowych następuje wcześniej, należy glebę głęboko zaorać z dodatkiem nawozów mineralnych, kultywatorować i zabronować. Jeśli leszczynę posadzimy...