Kiedy jest się w markecie, na półkach znajdziemy te pyszne owoce, ale zazwyczaj importowane z ogromną ilością chemii. Uprawiajmy, może będą mniej okazałe, ale krajowe. Terminem sadzenia jest wiosna.
Morela jest drzewem
o nisko umieszczonej koronie, ma silnie rozwinięty system korzeniowy a główna masa korzeni rozrasta się na głębokości między 20 a 35 cm. Roślina ma grube, nagie pędy zabarwione na zielonkawo do brunatno czerwono. Pąki kwiatowe są grube, zebrane w skupienia od 1 do 3, tworzą się w niewielkiej ilości na pędach jednorocznych, więcej na starszych. Kwiaty osadzone na krótkich szypułkach mają brunatno czerwone działki kielicha i białe płatki. Pąki przed rozwinięciem są zaróżowione. Morela jest samopylna (choć do lepszego owocowania potrzebny jest zapylacz), czyli jej kwiaty mogą się zapylić pyłkiem wysypującym się na znamiona słupka z pylników tego samego kwiatu. Owocem jest pestkowiec, przeważnie kulisty, choć u niektórych odmian wydłużony, barwy od jasnożółtej do pomarańczowoczerwonej, czasem z rumieńcem. Miąższ żółty, łatwo oddzielający się od pestki, która jest ciemno brązowa o gładkiej powierzchni....