Liściowe są spożywane głównie w stanie surowym, a w tej postaci zawierają bardzo dużo przyswajalnych składników pokarmowych, witamin, kwasów organicznych, soli mineralnych oraz makro- i mikroelementów. Dodatkową zaletą jest łatwość w uprawie oraz krótki okres wegetacji, dzięki czemu można je uprawiać, na przykład, w przedplonie, a także międzyplonie z ogórkami czy pomidorami.
Olimp może być twój
W ich uprawie możemy stosować metodę siewu wprost do gruntu lub z rozsady oraz pod osłonami, w inspekcie lub w odkrytym gruncie. Do tych uprawianych z siewu bezpośredniego zaliczamy roszponkę, szczaw, szpinak, koper, z siewu lub rozsady uprawiamy różne gatunki sałaty. Do siewu wiosennego wśród warzyw liściowych warto polecić sałatę głowiastą masłową. Sałaty nie należy uprawiać po sałacie, endywii, cykorii. Bardzo dobrym przedplonem są por, cebula, fasola karłowa. Sałata głowiasta masłowa jest najczęściej uprawianym gatunkiem, który tworzy główki o masie około 300 g, złożone z zielonych, miękkich, delikatnych, soczystych liści. Dla powodzenia uprawy niebagatelne znaczenie ma dobór odmian z przeznaczeniem na zbiór wiosenny. Tu zastosowanie znajdą: Bona, Mira,...