Potas należy do 17 niezbędnych pierwiastków pokarmowych w żywieniu roślin i obok azotu jest najszybciej pobieranym przez rośliny składnikiem pokarmowym. Z rolniczego punktu widzenia jednym z ważniejszych funkcji potasu jest jego rola w metabolizmie azotowym roślin. Jon potasu jest niezbędny w procesach pobierania, transportu i produkcji białek przez roślinę. Niedostateczne nawożenie roślin potasem w stosunku do azotu, szczególnie przy niskiej zasobności gleb w potas, skutkuje często małą efektywnością wykorzystania azotu, a w konsekwencji obniżeniem plonów roślin i gorszą jakością. W okresie intensywnego przyrostu suchej masy rośliny, w zależności od gatunku, mogą akumulować dziennie nawet kilkanaście kg tego składnika na hektar.
Mocne ściany i większa tolerancja na suszę
Rośliny optymalnie zaopatrzone w potas wykształcają mocniejsze ściany komórkowe, które stają się mniej dostępne dla patogenów chorobotwórczych oraz wykazują większą tolerancję na suszę. Potas zatem wpływa na zmniejszenie podatności roślin na wyleganie i porażenie przez choroby. Jednak ponad połowa naszych gleb charakteryzuje się niską i bardzo niską zawartością potasu w gle...