Ponad połowa naszych gleb charakteryzuje się niską i bardzo niską zawartością potasu w glebie. Zawartość potasu jest powiązana ze składem granulometrycznym, dlatego też w glebach lżejszych zawartość tego pierwiastka jest niższa. W praktyce oznacza to, że nawet 70% gleb wymaga zwiększonego nawożenia potasem, ale w formie nawozów stosuje się tylko 35% tego co jest wynoszone z plonami roślin. Mamy zatem deficyt tego składnika w glebie.
Niezwykle ruchliwy
Potas należy do 17 niezbędnych
pierwiastków pokarmowych
w żywieniu roślin i obok azotu,
jest najszybciej pobieranym przez
rośliny składnikiem pokarmowym.
Z rolniczego punktu widzenia,
jednym z ważniejszych funkcji
potasu jest jego rola w metabolizmie
azotowym roślin. Jon potasu
jest niezbędny w procesach
pobierania, transportu i produkcji
białek przez roślinę. W okresie
intensywnego przyrostu suchej
masy, rośliny w zależności
od gatunku mogą akumulować
dziennie nawet kilkanaście kg
tego składnika na hektar. Rośliny
optymalnie zaopatrzone w potas
wykształcają mocniejsze ściany
komórkowe i stają się mniej dostępne
dla patogenów chorobotwórczych
oraz wykazują większą
tolerancję na suszę. Potas też
wpły...