StoryEditorWiadomości rolnicze

Potrzeba nowych odmian soi przystosowanych do naszego klimatu

05.10.2021., 09:10h
Obszerny wywiad ze Szczepanem Szumowskim – prezesem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Giżycku oraz nowym przewodniczącym Rady Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, prezentujemy w dziale Polskie Mleko. Zaś w Agroporadach część dotyczącą tematyki roślinnej. Z prezesem rozmawiali Krzysztof Wróblewski i Andrzej Rutkowski

Przed rozpoczęciem pracy w mleczarni zajmował się pan produkcją roślinną?

– Ukończyłem Akademię Rolniczo-Techniczną w Olsztynie na wydziale ogólnorolnym oraz w późniejszym czasie obroniłem doktorat z ekonomii. Pracę podjąłem w Stacji Hodowli Roślin, gdzie po kilku latach objąłem funkcję dyrektora. W stacji hodowli prowadziliśmy hodowlę twórczą i zachowawczą ziemniaków, ponadto utrzymywaliśmy tam 1500 krów. Znana w całym kraju odmiana ziemniaków Irga powstała właśnie w tej stacji. To bardzo smaczna odmiana o białym miąższu wpadającym w lekki krem, o stabilnym plonowaniu. Byliśmy dostawcą mleka do OSM w Giżycku, gdzie przez krótki czas pełniłem funkcję członka rady nadzorczej i to zapewne przyczyniło się do wyboru mojej osoby w 1995 roku na stanowisko prezesa.

Czy polskie białko roślinne, biorąc pod uwagę pana doświadczenia zawodowe ze Stacji Hodowli Roślin, może dorównać soi pod względem paszowym?

– Nie ma w Polsce roślin, które pod względem zawartości białka oraz składu aminokwasów mogą dorównać soi. Rolnicy tego doświadczyli skarmiając poekstrakcyjną śrutę sojową i uzyskując bardzo dobre efekty. Mamy natomiast poeks...

Pozostało 75% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. wrzesień 2024 17:30