Większość roślin uprawnych preferuje lekko kwaśne podłoże umożliwiające przyswajanie składników pokarmowych. Zachodzi więc pytanie, czy gatunki kwasolubne urosną na podłożu o wyższym pH i odwrotnie. Urosną, ale nie będą tak okazałe. Większość roślin warzywnych najlepiej rośnie i plonuje na glebie o pH 6–7, a przy odczynie pH poniżej 5 rozwój roślin jest ograniczony ze względu na słabe pobieranie makro- i mikroelementów. Jesienią można dostosować nawozy do potrzeb.
Kto co lubi
Do roślin użytkowych, które dobrze czują się na glebie o pH poniżej 6,5, należą: brokuły, kapusta, pomidory, chrzan, szczaw, żurawina, borówka amerykańska, brusznica. Rośliny ozdobne czujące się dobrze w tym środowisku to m.in. różaneczniki, azalie, pierisy, kalmie, wrzośce, magnolie, żarnowiec, enkiant oraz kiścień. Gleby neutralne, o pH 6,6–7,2 preferują takie rośliny warzywne, jak: fasola, groch cebula, kalafior, koper, marchew, papryka, pietruszka, burak liściowy, kalarepa, bób, rabarbar czy rzodkiewka. Z roślin ozdobnych takie podłoże odpowiada: różom, tamaryszkowi, głogom, tawule japońskiej, pięciornikowi oraz lilakom. Pozostają jeszcze gleby zasadowe, o...