warmińsko-mazurskie
Jednak w gospodarstwie w Szwarunach nie jest tak idealnie, bo gleby są bardzo różne, przeważają mozaikowate, miejscami ciężkie i podmokłe, część gleb to piaski, lekkie i suche stanowiska, miejscami występuje torf.
Trawy dopasowane
do właściwości gleb
Oczywiście mogłoby być lepiej, ale właściciele gospodarstwa nie narzekają, bo gospodarstwo specjalizuje się w produkcji mleka, więc i lżejsze gleby udaje się tak zagospodarować, żeby uzyskać z nich wysokie i wartościowe plony. Struktura zasiewów podporządkowana jest produkcji mleka, w zasadzie wszystko kręci się wokół stada bydła. Gospodarstwo państwa Kaźmieruków jest gospodarstwem rodzinnym, w którego funkcjonowanie i rozwój zaangażowana jest cała rodzina.
Krzysztof Kaźmieruk wspomina, że jeszcze kilkanaście lat temu zupełnie inaczej planowali zasiewy i praca w gospodarstwie wyglądała również inaczej.
– Kiedyś jak sprawdziła nam się jakaś mieszanka traw to sialiśmy ją przez kilka lat, nic nie zmieniając, bo skoro dobrze plonuje to nie ma co kombinować. W 2014 roku po raz pierwszy posialiśmy inne niż zwykle mieszanki traw i okazało się, że nawet na naszych ...