StoryEditorWiadomości rolnicze

Przed szkołą jedzcie smacznie i zdrowo

03.09.2020., 13:09h

ORKISZANKA Z OWOCAMI I SYROPEM DAKTYLOWYM

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki syropu daktylowego,
  • owoce:
    • jeżyny,
    • maliny,
    • borówki,
    • kiwi.

Wykonanie:
Zagotować szklankę wody, wsypać płatki i gotować je ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę syropu daktylowego, dodać cynamon, mleko lub jogurt. Wymieszać. Przełożyć do dwóch pucharków/miseczek. Na wierzchu ułożyć świeże owoce i polać syropem daktylowym.

PLACUSZKI TWAROGOWE Z MIODEM I ORZECHAMI

Składniki:

  • 250 g białego sera,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • masło klarowane lub olej do smażenia;
  • do podania:
    • 2 łyżki miodu,
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich.

Wykonanie:
Ser wymieszać z jajkiem, kaszą manną, cukrem wanilinowym. Ciasto będzie miało dość gęstą konsysten...

Pozostało 45% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. wrzesień 2024 13:25