StoryEditorWiadomości rolnicze

Przedwojenny budyń migdałowy

01.06.2021., 10:06h

Składniki na budyń: 200 g zmielonych migdałów, 1 czerstwa bułka, 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka słodkiej śmietanki 18%, 6 jajek, 3 łyżki cukru.

Składniki na sos malinowy: 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki syropu malinowego rozcieńczonego w 3/4 szklanki wody.

Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę z białek. Migdały z bułką przepuścić przez maszynkę i wymieszać ze śmietanką, cukrem i żółtkami. Na koniec wymieszać z pianą z białek. W dużym garnku, w którym będzie gotowany budyń, zagotować wodę, tak aby forma była wyżej (żeby nie nalała się woda do środka). Masę wyłożyć do formy budyniowej (lub innej formy, np. do babkowej), zamknąć ją albo – w przypadku zwykłej formy – zabezpieczyć folią spożywczą i gotować pod przykryciem około godziny. Wyjąć formę, budyń przełożyć na talerz. Zagotować rozcieńczony syrop, mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/4 szklanki wody, dodać do syropu i gotować, aż zgęstnieje. Polać budyń. W sezonie można ozdobić świeżymi malinami.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 07:20