warmińsko-mazurskie
Gleby w gospodarstwie są bardzo urozmaicone, jest klasa III, jest i V. Poza tym dominuje gleba mozaikowata na górkach ciężka do uprawienia glina, na dole gleby dużo lżejsze. Pola regularnie są wapnowane według potrzeb i map glebowych, średnie pH w gospodarstwie to ponad 5,5.
Zbudowaliśmy solidny fundament jesienią
W tym sezonie rzepak zajmuje 84 ha, w sumie jest to sześć działek. Wysiano dwie odmiany ok. 80 proc. to odmiana Temptation F1, pozostały areał to odmiana Duke F1, obie odmiany pochodzą z hodowli Rapool.
– Postawiliśmy na odmianę Temptation F1 ponieważ w poprzednim dość trudnym i kapryśnym sezonie bardzo dobrze sprawdziła się i uzyskaliśmy średni plon rzepaku z 35 ha na poziomie 3,7 t/ha. A na takiej lepszej glebie o bardzo dobrej wilgotności na działce o powierzchni 7 ha średnio kosiliśmy 4,2 tony z hektara. Odmiana Temptation charakteryzuje się właśnie tym, że można ją uprawiać na dobrych, ale i na słabszych stanowiskach i doskonale radzi sobie z różnymi niesprzyjającymi warunkami podczas wegetacji, co pokazała w poprzednim roku – wspomina Konrad Sasin.
Rozmówca dodaje, że jesienią pola rzepaku w...