To zapomniane warzywo powinno znów zacząć gościć na naszych stołach. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji, Australii i Ameryce Południowej. Było bardzo znane w czasach starożytnych i na tych kontynentach było uprawiane na dużą skalę. Niestety, zostało wyparte przez ziemniaki.
Pasternak, podobnie jak marchew i pietruszka, należy do rodziny baldaszkowatych. Wygląda jak biała marchew i jest bardzo smacznym warzywem korzeniowym. Lubi próchniczne gleby, a szczególnie wysokie plony uzyskuje się na podłożu torfowym z wyrównanym bilansem wodnym. Warunkiem uzyskania dużego plonu korzeni na glebach lekkich jest stanowisko bogate w próchnicę. Nieprzydatne do uprawy są gleby gliniaste i podmokłe.
Zasady uprawy i wymagania glebowo-klimatyczne ma zbliżone do marchwi i pietruszki. Podobnie jak one nie potrzebuje świeżego obornika, toteż uprawia się go w drugim roku po oborniku. Podobne ma również zapotrzebowanie na azot i fosfor, jednak potasu wymaga nieco więcej. Stosując w uprawie nawozy wieloskładnikowe, należy wzbogacić je dodatkowo potasem. Wymaga gleby o pH 6,0–7,0, niezbędne może się więc okazać wapnowanie. Pasternak jest wrażliwy na świeże wapnowanie, w...