StoryEditorWiadomości rolnicze

Przytnij winorośl, nim zapłaczą łozy. Będzie zdrowsza

07.03.2022., 10:03h

Winorośl przycinamy kilka razy w roku, lecz cięcie zimowe jest najważniejsze. Wykonujemy je podczas spoczynku zimowego, czyli pod koniec lutego lub na początku marca, w dni słoneczne i suche. Nie można ciąć roślin wcześ­niej z uwagi na niebezpieczeństwo wystąpienia silnych mrozów – w takim przypadku rany po cięciu nie będą w stanie się zagoić. Nie wykonujemy cięcia również zbyt późno. Należy zdążyć przed końcem marca, ponieważ chwilę później u roślin występuje tzw. płacz łozy. Cięcie w tym okresie osłabi wino­rośl i spowoduje słabe gojenie się ran. Po płaczu łozy, czyli w drugiej połowie maja, wykonujemy drugie cięcie, tzw. sanitarne, a od czerwca do września przeprowadzamy cięcie letnie, czyli na owoc.

Winorośl owocuje na pędach jednorocznych. Pozostawiamy pędy najgrubsze, zdrowe, na których kora jest gładka i ma brązowy kolor (słaba ma kolor szary). Aby zmusić roślinę do wydania jak największej liczby pędów owoconośnych, należy pozostawić pędy będące niejako rezerwuarem pąków, czyli łozę owoconośną. Z tych pąków wyrosną jedno­roczne pędy, czyli latorośle, na których w czerwcu pojawią się kwiaty, a później owoce. Łozę mocujemy...

Pozostało 29% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. wrzesień 2024 19:13